Dobra witryna chłodząca

Świeże mięso, wędliny, sery, czy nawet torty, nie mogą leżeć w temperaturze pokojowej, bo w ciągu paru godzin stałyby się niezdatne do spożycia. Sprzedawcy w sklepach spożywczych, mięsnych, czy cukierniach doskonale o tym wiedzą i dlatego stosują lady chłodzące. 

Jak wygląda witryna chłodnicza? 

witryny chłodniczeNie bez powodu wchodząc do sklepu z wędlinami i mięsem, czujemy dyskretny chłód, który jest konieczny dla oferowanego asortymentu. Wiele produktów spożywczych wymaga warunków chłodniczych, ponieważ wysoka temperatura powoduje szybkie ich psucie. Witryny chłodnicze są wymagane przy szeroko rozumianym nabiale, mięsach i wędlinach, a nawet wyrobach cukierniczych. Są to duże, poziome lodówki, które od strony klienta są oszklone, a z drugiej strony mają zamykane drzwi. Służą one przede wszystkim do chłodzenia produktów, ale też do bezpiecznej ekspozycji. Dzięki nim klienci mogą obejrzeć towar, ale nie mogą go dotykać, może to robić jedynie sprzedawca. Witryny są szczelnie zamykane, aby wytwarzany wewnątrz mikroklimat nie zmieniał znacznie swojej temperatury, która jest ręcznie ustalana. Najczęściej utrzymuje się w niej około trzech – pięciu stopni Celsjusza, gdyż taka temperatura jest odpowiednia dla większości produktów spożywczych. Lady chłodnicze mogą być pojedyncze, podwójne, proste, lub narożne. Pod miejscem do ekspozycji towaru, znajduje się niewielki magazyn, w którym również panuje niska temperatura. Całość witryny jest wykonana ze stali nierdzewnej i ze szkła hartowanego. 

Taki sposób przechowywania żywności jest zalecany przez sanepid, który skrupulatnie kontroluje sprzedawców, czy przestrzegają wytyczonych warunków. Ważne jest też systematyczne czyszczenia wnętrza witryny, ponieważ ma ona bezpośredni kontakt z produktami żywnościowymi.