Egzotyczny smak czerwonej pasty curry

My Polacy, uwielbiamy klasyczną kuchnię polską. Warto jednak raz na jakiś czas spróbować nowych, egzotycznych dla nas smaków. Do jednej z polecanych kuchni zaliczyć możemy kuchnię tajską. Jest ona bogata w aromatyczne przyprawy i proste składniki. Warto spróbować takich dań. 

Stosowanie czerwonej pasty curry

czerwona pasta curryDo rzeczy najbardziej kojarzących nam się z Tajlandią zaliczyć możemy curry. Jest to danie wykonane z mięsa (np. kurczaka), ryżu lub makaronu. Całość polana jest sosem wykonanym z mleczka kokosowego oraz pasty curry. Takie danie możemy oczywiście spróbować odtworzyć samodzielnie w domu. Niezbędne do tego więc będzie posiadanie pasty curry. Taką pastę możemy kupić w wersji żółtej, zielonej oraz czerwonej. Różnią się one smakiem i intensywnością. Do klasycznego curry idealnie sprawdzi się czerwona pasta. Jest ona wykonana z wielu aromatycznych i pysznych składników takich jak trawa cytrynowa, sok z limonki, imbir, cebula oraz kolendra. Taka pasta jest podstawą tamtejszej kuchni. Pastę możemy kupić w sklepie lub zrobić samodzielnie w domu. W internecie znajdziemy mnóstwo przepisów, jak taką pastę wykonać. Nie jest to nic trudnego. Wymagać może to jednak kupna kilku niecodziennych składników. Jeśli jednak nie mamy umiejętności lub cierpliwości w kuchni możemy taką pastę kupić w niemalże każdym większym supermarkecie. Możemy zamówić ją również online. Taka czerwona pasta curry doskonale wzbogaci nasze dania. Jest podstawą wspomnianego klasycznego curry, zupy tajskiej. Jest też składnikiem wielu sosów czy marynat. Warto jednak pamiętać, iż jest to bardzo intensywna przyprawa o mocnym charakterze. Dozujmy więc ją z umiarem, szczególnie jeśli nie przepadamy za zbyt pikantnymi daniami. 

Kuchnia tajska charakteryzuje się mocnymi aromatami. Aby je uzyskać, stosujmy czerwoną pastę curry. Jest to podstawa tej egzotycznej dla nas kuchni. Jest ona podstawą flagowego dania kuchni tajskiej jakim jest curry. Jest to składnik pikantny, więc uważajmy z jej dozowaniem. Doda ona charakteru naszym potrawom.