Jakie menu przygotować na wesele?

Każda para młoda, która organizuje uroczystość weselną, musi zdecydować się na wybór odpowiedniego menu, które będzie podawane gościom. W niektórych przypadkach dochodzi do wielu sporów przy wyborze odpowiedniego menu i dlatego wiele restauracji wprowadziło możliwość, aby przygotować własne menu, które przygotują kucharze.

O czym pamiętać przy wyborze menu weselnego?

Wykwintne menu - śląskKiedy organizujemy imprezę weselną po raz pierwszy, to dobrze jest po prostu zaufać szefowi kuchni, w którym będzie odbywać się impreza. Dla nas jest to pierwsza impreza weselna, ale dla obsługi weselnej i właścicieli restauracji, jest to już kolejna, z którą będą mieli kolejne doświadczenie. Najczęściej sale weselne mają w swojej ofercie już gotowe menu w różnych przedziałach cenowych. Znajdziemy tam potrawy, które są najczęściej lubiane i znane oraz przypadną do gustu większości gości zaproszonych na wesele. Możemy również zdecydować się na indywidualne i wykwintne menu – śląsk to region, na którego terenie możemy znaleźć restauracje oraz hotele organizujące imprezy okolicznościowe, gdzie możemy menu dopasować do własnych potrzeb. Jest to bardzo ważne w przypadku kiedy będziemy mieli na imprezie osoby, które są chore na cukrzycę albo też są wegetarianami i nie jedzą mięsa. Możemy również zdecydować się na egzotyczne potrawy, ale wtedy lepiej upewnić się, że szef kuchni będzie posiadał wiedzę na temat i ich przygotowania. Na weselu są również osoby, które nie wyobrażają sobie imprezy weselnej bez schabowego i rosołu.

Kolejnym ważnym czynnikiem przy wyborze menu weselnego jest to, w jakiej porze roku będziemy organizować imprezę. W okolicach lata dobrym rozwiązaniem będą lekkie kremy warzywne, natomiast w chłodniejszych okresach dobrym rozwiązaniem będą dania ciepłe. Najczęściej decydujemy się na mięso oraz zupy, a także dodatki, takie jak surówki.