Kruche ciastka bezglutenowe

Większość osób piecze ciasteczka tylko na specjalne okazje, a szkoda, bo to wyjątkowa przekąska, którą można wszędzie ze sobą zabrać i pasuje jako poczęstunek gości. Możemy także kupić gotowe ciasteczka, które będą przygotowane z różnych mąk.

Wykonanie ciasteczek bezglutenowych

ciastka bezglutenowePieczenie ciasteczek, kiedy ma się w domu dzieci  może być świetną zabawą w kuchni. Maluchy chętnie pomagają w mieszaniu składników i formowaniu ciasteczek. Klasyczne kruche ciasteczka robi się z mąki pszennej, masła, cukru i jajka. Natomiast ciastka bezglutenowe wymagają użycia zupełnie innej mąki, która inaczej wpływa na konsystencję masy. Gluten powoduje, że masa ciasta się klei, jest gęsta i elastyczna, a wypieki są puszyste i miękkie. Mąki bezglutenowe często potrzebują dodatku jakiegoś składnika, który je „sklei”, czyli na przykład może to być jajko, banan, lub samo białko. Ciasteczka bezglutenowe będą zawsze bardziej kruche i będą miały lekko wyczuwalny smak mąki, co jest na pewno ich plusem. Chcąc zrobić ciastka bez glutenu, trzeba w jednej misce wymieszać suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, a w drugiej mokre. Na koniec trzeba je połączyć, szybko wymieszać i można przystąpić do formowania ich na blasze do pieczenia. Takie ciasto może się okazać ciężkie w rozwałkowaniu i wykrawaniu klasycznymi foremkami, więc lepiej robić małe kulki, które należy lekko spłaszczyć. Ciastka zachowują przez długi czas świeżość, jeżeli są właściwie przechowywane w szczelnym pojemniku. 

Jak widać wykonanie ciasteczek każdego rodzaju jest bardzo proste. Bezglutenowe wymagają jedynie nieco innej formy, ale sposób przygotowania jest bardzo podobny i szybki. Świetnie się nadają do kawy, czy herbaty w niedzielne popołudnie po obiedzie z rodziną.