Od dłuższego czasu piekarze narzekają, że coraz mniej ludzi kupuje zwykły, pszenny chleb. Dzieje się tak dlatego, ze jest on najmniej wartościowy i często posiada sporo ulepszaczy i dodatków, które mają wydłużyć jego datę ważności. Klienci za to coraz chętniej sięgają po wypieki z mąki mieszanej.
Mąki firmy Melvit
Aby ciasto, czy chleb były smaczne, to muszą być stworzone z dobrych jakościowo produktów. Chleb na naturalnym zakwasie, cisto na świeżych drożdżach zupełnie inaczej smakuje niż te napompowane sztucznymi dodatkami. Mąka żytnia razowa Melvit idealnie się nadaje do wyrobu prawdziwego, wiejskiego chleba. Posiada ona mnóstwo witamin i minerałów, które są podstawą zdrowej, zbilansowanej diety. Firma Melvit od lat produkuje całą gamę produktów zbożowych od makaronów, przez kasze i mąki. Są to produkty wysokogatunkowe pozyskiwane z ekologicznych upraw. Mąka pszenna została prawie całkowicie wyparta przez jej zdrowsze odpowiedniki takie jaką mąka żytnia, razowa, kokosowa, jaglana, ryżowa, czy uzyskiwana z pestek dyni. Są one oczywiście droższe od pszennej, ale też bardziej wartościowe, dlatego cieszą się coraz większym zainteresowaniem wśród ludzi odżywiających się w świadomy sposób. Dobra mąka jest podstawa smacznego wypieku i doskonale o tym wiedzą piekarze i cukiernicy, którzy bardzo często sięgają po mąki Melvit. Razowa doskonale się nadaje do bułeczek śniadaniowych, a żytnia do wypieku chleba dla diabetyków. W delikatnych ciastach biszkoptowych, nadal dominuje mąka pszenna.
Jeżeli zrobimy samodzielnie makaron z mąki żytniej, to poczujemy różnicę w smaku od tego kupionego ze zwykłej pszennej mąki. Jeżeli nie czujemy się na siłach, aby samodzielnie wykonywać takie produkty, to najlepiej skorzystać z produktów firmy Melvit, ponieważ posiadają same naturalne składniki.