Młyny separacyjne na rynku

Wykorzystywanie urządzeń mielących pomaga wielu zakładom przemysłowym na precyzyjniejszą i szybszą pracę podczas pracy z twardymi surowcami. Są dużym ułatwieniem zwłaszcza, kiedy materiał musi być o najwyższym możliwym rozdrobnieniu. Wykorzystuje się je głównie do rozdrabniania produktów spożywczych typu cukier, żelatyna, skrobia, czy glutenu. W takich sytuacjach potrzebna jest maszyna, która poradzi sobie z najbardziej skomplikowanym surowcem.

Zastosowanie technologii ICM

młyny icmMłyny separacyjne posiadają w sobie konstrukcję z młynów udarowych udoskonaloną o separator powietrza. Dzięki temu rozdrobnienie może osiągnąć nawet 150 um. Wykorzystanie wirnika zapewnia otrzymanie dokładnie takiej średnicy ziarna, jaka została wyznaczona w systemie. Cały proces ma miejsce między dyskiem, a powierzchnią mielącą. Oba elementy dla większej efektywności zostały zabudowane na dwóch oddzielnych wałach napędowych. Podczas wyboru należy zwrócić uwagę, że młyny icm posiadają regulację stopnia rozdrobnienia poprzez zmianę prędkości, dlatego trzeba dopasować moc wirnika do rodzaju kruszonego materiału. Dużym plusem tej maszyny jest fakt, że samodzielnie jest ona w stanie odseparować surowce, który osiągnęły już wymagany rozmiar od tych, które jeszcze muszą zostać rozkruszone. Cały proces jest stabilniejszy i charakteryzuje się wyższą efektywnością. Wykorzystanie zaawansowanej technologii ICM wpływa na fakt, że otrzymane ziarna są bardzo precyzyjnie obrobione.

Młyny ICM są dostępne dopiero od niedawna, jednak już zyskały swoich zwolenników. Sposób w jaki rozdrabniają tak precyzyjnie materiał jest uwarunkowany ich budową. Nie jest ona jednak tak skomplikowana, jakby mogło się wydawać. Obudowa została wyposażona w drzwi, by w łatwy sposób można było za każdym razem dokładnie przeczyścić maszynę.