Pomieszczenie w piekaraniach

Niezależnie od ilości piekarni w kraju, zapotrzebowanie na pieczywo będzie cały czas wysokie. Istnieją zakłady duże, wypiekające chleb na szeroką skalę i niewielkie, rodzinne zakłady produkcyjne. Wszystkie jednak muszą przestrzegać  zasad określonych przez Sanepid. Niezbędna jest sterylność pomieszczeń, odpowiednia odzież robocza oraz posiadanie ważnej książeczki zdrowia.

Zastosowanie garowni w przemyśle spożywczym

garowniaWszystkie pomieszczenia w piekarniach i cukierniach musi spełniać restrykcyjne standardy. Jednym z takim pomieszczeń jest garownia. Może być wyposażone w specjalne komory, dzięki którym możliwe jest wypiekanie produktów w określonym z góry czasie. W tym samym czasie można wykonywać pozostałe czynności produkcyjne. O zakończeniu wypieku poinformuje zamontowany czasomierz. Takie zastosowanie zapobiega przypaleniom chleba lub bułek. W garowni można umieścić różne urządzenia, które usprawnią całą produkcję wyrobów spożywczych codziennej potrzeby. Można również zainwestować w profesjonalne chłodziarki do przechowywania półproduktów. Odpowiednio wyposażona garownia może być długoletnią inwestycją w przedsiębiorstwo produkcyjne. Zapewnia wypieki wysokiej jakości, o najlepszym poziomie wypieczenia. Takie wyroby zyskają większe zainteresowanie konsumentów i spotkają się z ich pełną aprobatą. Ponadto, na pieczywo wysokiej jakości łatwiej znaleźć dystrybutorów i partnerów handlowych.

Współczesne piekarnie i cukiernie w niczym nie przypominają już tych działających dawniej. Obecny postęp technologiczny pozwala na większe zautomatyzowanie całego procesu produkcyjnego. Wypieki są wyższej jakości, zachowują długotrwałą świeżość i prowadzi do oszczędności pracy ludzkiej. Wyższa wydajność produkcyjna niesie za sobą szereg powiązanych korzyści.