Umiejętność smacznego gotowanie i pieczenia, opiera się o dobór właściwych składników, z których przygotowujemy konkretne danie. Do wypieku pieczywa jest nam potrzebna dobra jakościowo mąka, a do gulaszu, świeże mięso o odpowiedniej teksturze.
Do czego można wykorzystać mąkę orkiszową?
Na wstępie trzeba wyjaśnić czym jest orkisz, a mianowicie jest to rodzaj mąki pszennej uzyskiwanej z pszenicy orkisz. Jest ona bogatym źródłem błonnika pokarmowego, witamin A, E i D, oraz składników mineralnych. Posiada wiele właściwości zdrowotnych, które były znane już od wielu lat. Regularne spożywanie mąki orkiszowej pod różnymi postaciami, pomaga obniżyć zły cholesterol, wykazuje działanie przeciwbakteryjne, czy zawiera zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe. Mogą ją spożywać diabetycy, gdyż powoduje obniżenie poziomu cukru we krwi, a przez to muszą oni przyjąć mniejszą dawkę insuliny. Mąka orkiszowa Melvit pochodzi z czystych, ekologicznych upraw i posiada tylko wyselekcjonowane ziarna, które są najbardziej wartościowe. Jest ona nieco droższa od zwykłej pszennej mąki, ale jest dużo zdrowsza i powoduje szybkie uczucie sytości, przez co osoby na diecie mogą ją spożywać bez wyrzutów sumienia. Z mąki orkiszowej możemy piec chleb, ciasteczka, a także ciasta. Doskonale się nadaje do domowych naleśników. Dzieli się na trzy rodzaje ze względu na typ zmielenia i jest to mąka jasna, chlebowa i razowa. Firma Melvit mąkę sprzedaje w kilogramowych opakowaniach dostępnych w każdym sklepie spożywczym.
Z mąki orkiszowej nasze babcie wykonują pyszne pierogi, które smakują całej rodzinie. Ma ona wiele zastosowań w kuchni, i pomimo wyższej ceny jest dość często wybierana przez świadomych konsumentów. Badania potwierdzają, że orkisz ma o 30% więcej białka niż mąka pszenna.