Spis jadalnych kwiatów

 

Przyroda nas niejednokrotnie zaskakuje, ponieważ standardowym myśleniem człowieka jest to, iż jadalne są owoce i warzywa, a także ogrom ziół. Warto jednak wspomnieć o jadalnych kwiatach, ponieważ jest ich naprawdę szeroka lista, a każdy z nich ma swoje uniwersalne zastosowanie, o których warto wiedzieć.

Kwiaty, które można zjeść

kwiaty jadalneNa świecie istnieje wiele różnych dziwnych smakołyków do jedzenia. Mimo to kwiaty jadalne dalej tak samo nas dziwią. Jest ich naprawdę szeroka lista, jednak jednymi z popularniejszych są bratki ogrodowe, które znakomicie nadają się do sałatek i serów. Z kolei kwiat cykorii można marynować, a nadaje ona lekkiej, gorzkiej ziemistości. Znane wszystkim fiołki to idealna dekoracją, ale nie tylko naszego domu i ogrodu. Z powodzeniem możemy udekorować nimi desery, a nawet dodać je jako składnik sałatki. Odmianą fiołka jest fiołek trójbarwny, którego zastosowanie jest nieco szersze. Jest on w smaku delikatnie miętowy, przez co można używać go do sałatek, makaronów, ale również i owoców oraz napoi. Każdy z nas pewnie zna rumianek. Pijemy z niego bardzo często herbatę, a dodany świeżo zerwany jest naprawdę słodki. Należy jednak uważać, gdyż może on powodować silne reakcje alergiczne. Pozostają z tematyce herbat można je z powodzeniem doprawiać kwiatem lipy, jaśminu i werbeny cytrynowej. Jak można zauważyć kwiaty są bardzo popularnym dodatkiem nie tylko do dań, ale również i herbat, owoców i sałatek.

Zwykle kwiaty kojarzą się nam jedynie z osobą, którą mamy w wazonie albo doniczce. Jest to ich główne zastosowanie, jednak warto wspomnieć o tym, iż są nieocenionym dodatkiem do wszelkiego rodzaju posiłków, jak i napoi. To sprawia, iż kwiaty są uniwersalne pod każdym względem. Warto zapoznać się z ich zastosowaniem.